Design a site like this with WordPress.com
Get started

Pedagógus – Vállalkozó a magyar Mary Poppins

Amikor azt gondolnád, hogy el kell döntened: pedagógus akarsz lenni, vagy sikeres vállalkozó/üzletasszony, akkor tévedsz. Alább olvashatod az interjút ami Bodó Virág Annával készült, mint mindig, a Ti kérdéseitek alapján.
Szerintem szuper anyag lett, remélem olyan szeretettel fogadjátok, ahogyan készült!


Fotó: Bodó Virág Anna, a BabyGarden Daycare Családi Bölcsi & Miniovi alapítója és tulajdonosa, ügyvezetője.

Az interjút három részre osztottam. Először a kezdetekről beszélgettünk, majd mélyebben bele mentünk a vállalkozás témakörbe. A harmadik részben az érzelmek/személyesebb kérdésekre került sor.

KEZDETEK

 • Mindig is tudtad, hogy gyerekekkel szeretnél foglalkozni?

Nem mindig tudtam. A pályaválasztás gimis éveiben (10-12. osztály) kezdtem el ebben az irányban gondolkodni. Igazi testvérem sajnos nincsen, de anyukám nevelőszülő, így sokszor laktak nálunk különböző korú gyerekek, ezt nagyon szerettem. Apai nagymamám pedig tanítónő volt. Talán ezek is közrejátszottak a választásban.

 • Volt, hogy elgondolkoztál, mégsem ez a te utad? Voltak kétségeid? 

Természetesen. Nagyon sok kétségem volt a pályaválasztás során, mert vonzott az írás, újságírás is, illetve szerettem magamat csinos ruhákban, magassarkúban tipegve elképzelni egész nap, ami, lássuk be, az óvónői hivatásra kevésbé jellemző 🙂 

 • Vonzott más szakma? 

Sokáig szerettem volna kommunikációs/marketing területen dolgozni multiknál, de miután ezt két nagy cégnél is kipróbálhattam, köszöntem, nem kértem belőle mégsem. Ami jó, hogy ez a két szenvedély ugyanúgy megmaradhatott a bölcsi vezetése alatt, hiszen rengeteg marketingkommunikációval kapcsolatos feladatom van. Mivel a gyerekek mellett ezzel is nagyon szeretek foglalkozni, így – bár kiadhatnám ezeket kollégáknak – ragaszkodom hozzájuk. Ez a szenvedély, azt hiszem, látszik is a bölcsi social media oldalain. 🙂

VÁLLALKOZÁS

 • Mik voltak a vállalkozásod megkezdésének az első lépései? 

Meg kellett találnom az ideális helyet, ahol létre tudok hozni egy aranyos kis kuckót a gyerekeknek. Fel kellett újítanom, ami rengeteg munka volt, mert közben a második szakdolgozatomat írtam a BCE-n. Be is kellett rendeznem, illetve engedélyeztetnem.

Nagyon későn kezdtem el hirdetni, és mivel nem volt addigra már semmilyen tartalékom szinte, ezért csak a helyi, kerületi FB csoportokban hirdettem meg egy megnyitó eseményt, amire viszonylag sokan eljöttek – innen került ki az első kis bölcsisem, Lea.

 • Mik a feltételei egy bölcsi/ovi indításának? Mindenképp diplomás pedagógusnak kell lennem? 

A bölcsiindításról írnék nektek most részletesebben. Röviden: nem kell feltétlen diplomás pedagógusnak lenned, de hasznos, ha az vagy. Nagyon sok más feltétel van viszont, amiket teljesíteni nem egyszerű: szakmai programok írása csoportonként, az ÁNTSZ (Népegészségügyi Osztály) elvárásainak és előírásainak való részletes és kimerítő megfelelés, valamint a katasztrófavédelem és a kormányhivatal jóváhagyása is szükséges. Utóbbi kettőnek is rengeteg feltétele van, pl. tűzvédelmi napló, oktatás, egy gyermekre jutó kellő négyzetméterszám, megfelelő játékok, házirend, szerződések és még sorolhatnám.

Ha az ember lánya nem pedagógus, akkor mindenképp el kell végezni egy családi bölcsőde vezetői képzést, vagy olyan embert kell megjelölni a szolgáltatást nyújtó személyként, aki rendelkezik csecsemő-és kisgyermeknevelő vagy vezetői végzettséggel. Akit ezek részletesebben érdekelnek, szeretettel várjuk az októberi Vállalkozó Pedagógusok workshopon kolléganőmmel, Petrával!

 • Melyiket érezted nehezebbnek: vállalkozás indítása fiatalon, vagy annak fenntartása? 

Elindítani sokkal nehezebb és bizonytalanabb (lassabb) volt, mint fenntartani. Azzal sem volt egyszerű megküzdeni, hogy a fiatal korom miatt sokan arra biztattak, menjek el valahova dolgozni, és majd később ráérek vállalkozást indítani. Én azonban nagyon, de nagyon akartam. Ezzel keltem és ezzel feküdtem minden nap, igazi megszállott voltam.

 • Volt, hogy úgy érezted, ne vettek volna komolyan egy üzleti közegben azért, mert fiatal nő vagy? 

Rengetegszer. A nálam sokkal idősebb, régóta felsővezetői tapasztalattal bíró beiratkozni kívánók – évekkel ezelőtt – néha megpróbálták kihasználni, hogy még nem vagyok elég tapasztalt, és külsőre sem vagyok az a marcona személy szőke, fiatal lányként. Szerencsére az öt év tapasztalata elég volt ahhoz, hogy ez mára már nem fordul elő, és kellően magabiztos vagyok a megbeszélések, szerződéskötések során.

 • Corvinuson hol lehet tőled hallgatni órát? 

A Marketing Tanszék “Márkaépítés alapjai”, valamint “Kreatív-és médiatervezés a reklámban” kurzusain lehettem immár negyedszer is vendégelőadó, ahol a diákok a BabyGarden Daycare projektjein dolgozhattak.

SZEMÉLYESEBB KÉRDÉSEK

 • Volt támogató közeged a vállalkozás indításnál? 

Apukám és anyukám támogattak benne, bár azt a mai napig nem tudom, mennyire bíztak a sikerben. Meg kellett nekik ígérnem, hogy beiratkozok egy harmadik diplomát megcsinálni, mondván, “mi lesz, ha mégsem sikerül a business”. Becsülettel beiratkoztam, egy évig a bölcsit és a tanulást párhuzamosan csináltam, aztán ott hagytam a képzést, mert annyira sok munkám lett. 

 • Miből nyerted a motivációd? Lenne esetleg tipped erre?

Előzőleg több másik intézményben dolgoztam, amikben láttam a hiányosságokat. Én ennél szebbet, többet, jobbat és elsősorban mást akartam nyújtani, amin a mai napig folyamatosan dolgozom. Gyakran nézek utána külföldi bölcsődéknek, óvodáknak is, hogy ott hogyan csinálják. Tervben van egy volt csoporttársam által működtetett magánbölcsi meglátogatása is Németországban.

Motivál, ha boldog gyerekmosolyokat, lelkes kollégákat és elégedett szülőket látok magam körül. Motivál az is, ha rájövök, hogyan tudnék még többet kihozni a jelenlegi szolgáltatásainkból, csoportjainkból. Ezen kívül szeretem csinosítani is a környezetem, és egy bölcsiben mindig van mit.

 • Voltak mély pontjaid az út során? Ha igen, mi hozott ki ebből?

Természetesen, több is. Kihívást jelent, amikor valami nem úgy alakul, ahogy én szeretném, vagy az is, ha igazságtalannak érzek egy helyzetet. A családom és a párom segítenek benne, hogy ezeken a lehető leghamarabb túllendüljek. A legutóbbi mélypontok a pandémia begyűrűzése és hatásai a vállalkozásomra, a világra, valamint egy újabb egészségügyi probléma diagnózisa volt (idén júniusban), amit aztán több kórházi “üdülés” és műtét is követett. A családon kívül nagy segítséget tud nyújtani a sport (lovaglás, jóga), a business coaching és az, ha velem lehet Füge, a tacskó. Kötelezővé tenném a “Business Burnout Biblia”, valamint “A Nemet mondás művészete” című könyveket is minden vállalkozó számára, ezek nekem szintén sokat segítettek.

 • Le tudnád írni, hogy zajlik egy átlagos napod?

Nincs két egyforma napom. Sokáig csoportban is dolgoztam, mára már azonban inkább a vállalkozásom projektmenedzsereként tevékenykedem. Rájöttem, ha két végéről égetem a gyertyát, akkor az egészségem bánja mind mentálisan, mind fizikálisan, ami nem tesz jót se nekem, se a vállalkozásnak. Általában logisztikával, beszerzéssel, üzletvezetéssel, marketinggel foglalkozom, együttműködő partnerekkel tárgyalok vagy továbbképzéseken veszek részt. Mindeközben általában folyamatosan telefonálok vagy e-mailezek.

Jelenleg megpróbálom átstruktúrálni az üzletnek a fejlesztését, amihez szükséges a fantasztikus csapatom. A munkaidőm vállalkozóként nem a klasszikus kilenctől ötig tartó periódus, hanem teljesen változó. Ez a műfaj igényli a folyamatos jelenlétet, sokszor akár hétvégén is. 

Gyerekekkel kapcsolatos vállalkozást indítani, fenntartani nagyon összetett és sok türelmet, kitartást igénylő dolog, azonban soha nem cserélném el semmire. A BabyGarden az én igazi szenvedélyem 🙂 Úgy érzem, minél több energiát beleteszek, annál több jön vissza belőle, ami nap, mint nap motivál.

Nos, remélem időközben megbizonyosodtál róla, hogy pedagógusnak/bölcsésznek lenni nem akadály, ha sikeres ügyvezető szeretnél lenni. Remélem, hogy ösztönzőnek találtad és motivációul szolgált ez a cikk (is) :).
Virágot @viragannaaa néven találjátok instán, ahol további kérdéseitekkel fordulhattok hozzá.

@businesswomanofhunAdvertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: